zaterdag 19 april 2014

Taalproblemen?

Toen ik bezig was met het opzetten van een interactieve kaart met romaanse kerken in Saône-et-Loire op basis van “Le site sur l'Art Roman en Bourgogne” was ik al eens aangelopen tegen Loisy, een dorpje in de Bresse, waar een romaans huis moest liggen.

Château - Loisy
Een kerk is nog wel te vinden m.b.v. diverse kaarten, maar een huis ergens in een dorp is andere koek. Het brein achter bovengenoemde site, van Boxtel, kwam met de mededeling, dat Loisy een beetje een moeilijk geval was: het ging om wat romaanse beeldjes uit de motte féodale, die in musea elders ondergebracht waren. De locatie van deze motte kon hij overigens wel redelijk goed opgeven; die bleek bij een kasteel in het dorp te liggen.
Niet gehinderd door al te veel talenkennis, nam ik aan dat een motte, analoog aan het Engelse “moat”, een slotgracht was. Dat paste ook mooi bij de opgegeven locatie. Een woordenboek had me wat beter op weg kunnen helpen, maar waarom zou je een woordenboek raadplegen als je het “antwoord” al kent?

"Slotgracht" - Loisy
Een paar dagen terug waren we weer eens op jacht in de Bresse en toen bezochten we ook Loisy. Midden in het dorp lag het château, en er vlakbij liep nog een sloot die met wat fantasie best een slotgracht had kunnen wezen. Het enige dat niet goed rijmde in dit verhaal was dat van Boxtel doorgaans, zo niet altijd, de oorspronkelijke plaats delict aangeeft. En beeldjes uit een slotgracht, die kunnen in principe overal vandaan zijn gekomen. Mijn brandende vraag werd dus : waar kwamen die beeldjes oorspronkelijk vandaan? Uit de slotkapel, of uit een oude kerk die daar had gestaan? Uit het antwoord bleek dat een motte féodale een mottekasteel of –burcht is. Een mottekasteel was gebouwd op een (vaak kunstmatige) heuvel. De burcht bij Leiden is er een voorbeeld van. De beeldjes kwamen dus uit de oorspronkelijke burcht, waar waarschijnlijk nauwelijks nog iets van over is op de heuvel na maar die min of meer lag daar waar de resten van het moderne kasteel nu staan.
Het volgende item op de lijst van uit te zoeken zaken is het vinden van de beeldjes in de musea van Romenay en Mâcon!

Resten van het kasteel - Loisy
Gasten van La Tuilerie de Chazelle kunnen in de Bresse gelukkig meer vinden dan niet meer bestaande gebouwen; op maandagochtend bijvoorbeeld heeft Louhans een heel gezellige grote markt, met o.a. pluimvee en kleinvee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten