zaterdag 8 november 2014

Een kerk nét over de grens

Hoewel de kerken in Saône-et-Loire voor mij de hoogste prioriteit hebben, stoppen de interessante romaanse kerken uiteraard niet precies bij de grens van ons departement.

Illiat
Van van Boxtel kreeg ik ooit een lijstje met kerken die “net” over de grens liggen, bijvoorbeeld in Ain (01), net aan de andere kant (op de linkeroever) van de Saône.
Toen we dan ook de romaanse kerk in Saint-Romain-des-Îles gingen bezichtigen, was het maar een korte omweg om ook nog even langs Illiat te rijden, een kerk die in van Boxtels lijstje 3 sterren heeft. Dat bleek een uitstekende gok.

Apsis - Illiat
De kerk was, wonder boven wonder, open, en ondanks het weinig aantrekkelijke uiterlijk bleek het interieur bijzonder de moeite waard te zijn. Ook hier had van Boxtels sterrensysteem zijn dienst bewezen!
Nadat we deze kerk uitgebreid bekeken hadden was het tijd om naar Saint-Romain te rijden, waar we opgewacht werden door een uiterst vriendelijke oudere dame, blijkbaar de kosteres van de kerk die alle deuren al had geopend en het licht had aangedaan. Ook deze kerk bleek heel interessant van binnen.

Saint-Romain-des-Îles
Er waren nog wat resten van oude fresco’s in de sacristie, enkele arcades met fraaie kapitelen, en een nogal grove wandschildering van een Christ en Gloire in de apsis, met een rij even grove bijbelse figuren en scenes onder de Christ en Gloire in de apsis en het koor. Het foldertje dat we van de kosteres kregen gaf geen uitsluitsel over de datering van deze schilderingen, maar het zou mij niet verbazen als ze door een niet zo erg getalenteerde plaatselijke kunstenaar in de twintiger jaren van de vorige eeuw zouden zijn gewrocht.
En met deze twee kerken is de reeks te bezoeken romaanse kerken ten zuiden van Mâcon ook afgerond!

Interieur - Saint-Romain-des-Îles
Ook veel dichterbij La Tuilerie de Chazelle zijn te kust en te keur fraaie romaanse kerken te vinden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten