zaterdag 10 oktober 2015

Mont-Saint-Vincent – Musée Archéologique Jean Régnier

Dit museum is tussen april en oktober geopend op zaterdag en zondag tussen 15h00 en 18h00, en is gratis toegankelijk.

Het museum
De collectie van het (piepkleine) museum bestaat uit o.a. een Merovingische sarcofaag uit Curtil-sous-Burnand, een aantal stukken en stukjes vuursteen, wat oude munten en een bovenverdieping gewijd aan romaanse architectuur.
De eerste keer dat we dit museum bekeken was tijdens een dagje uit met een grote groep mensen van het Office de tourisme in Saint-Gengoux.

Open!
Tijdens ons vluchtige eerste bezoek leek de eerste verdieping niet veel meer te herbergen dan een paar maquettes, tekeningen en foto's van de kerken in Mont-Saint-Vincent en Gourdon.
Toch dacht de maker van Bourgogne Romane te weten dat er nog iets meer op romaans gebied te vinden was.

Begane grond
Uit een heel andere blog moge blijken dat we bovengenoemd museum nog een keer tevergeefs opnieuw probeerden te bezoeken.

Eerste verdieping
Uiteindelijk besloten we om het weer opnieuw te proberen, op de terugweg van een bezoek aan een voormalige steenfabriek in Ciry-le-Noble. Dit keer hadden we meer geluk. Het museum bleek open, de benedenverdieping bleek inderdaad geen romaanse resten te herbergen, zodat we al vrij snel naar boven wilden gaan. Onder aan de trap zaten twee met cellotape afgeplakte lichtschakelaars en een stukje papier met het opschrift "Niet aankomen!".

De stoel
Het leek erop dat de schakelaars bij het aanzetten een kortsluiting zouden kunnen veroorzaken. We moesten dus de bovenverdieping bij het licht dat door de ramen viel bekijken. De maquettes, foto's en tekeningen waren er nog steeds, maar in een donkere hoek van het zaaltje vonden we een keukenstoel met drie stukken steen met het opschrift "zeldzame resten van de priorij", en daarnaast, op een houten kistje, een modillon met een Atlante.

75 % van de collectie
Volgens wikipedia: Een atlant of telamon is in de architectuur en beeldhouwkunst een zuil in de vorm van een mannenfiguur die het hoofdgestel van een gebouw draagt. De naam atlant is afgeleid van Atlas (genitief: Atlantos), de mythologische hemeldrager.
Dat bleek dus de hele romaanse collectie van het museum te zijn. En zeg nou eerlijk, een museum waar de romaanse stukken op een keukenstoel passen, dat is toch iets bijzonders?

De overige 25%
Klik hier voor de website van La Tuilerie de Chazelle.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten