zaterdag 12 januari 2013

Het drempeldorp

Het plaatsje Sercy staat bij ons bekend als het drempeldorp.

Château in Sercy

Het eerste wat je ziet is een bord met max. 30 km/h erop, en dat staat er niet voor niets. Als je het in je hoofd haalt om de vele drempels in het dorp met 32 km/h te nemen kun je meteen 4 nieuwe schokbrekers laten monteren.
Het voordeel van vaart minderen is overigens ook dat je vanaf de doorgaande weg een prachtig uitzicht hebt op het kasteel van Sercy. Dat kasteel ligt vlak naast de kerk, reden waarom ik dacht dat de verwijzing op le site sur l'Art Roman en Bourgogne naar de chapelle du château op deze kerk sloeg. De eerste steen voor deze kerk werd echter gelegd in 1846, dus erg romaans kon deze kerk niet zijn.

De kasteelkapel in Sercy

Bij navraag bleek er nog een kapel op het terrein vlak naast het kasteel te staan. En hoewel het kasteel in privé handen is, is het wel toegestaan rond het kasteel te lopen, de middeleeuwse keuken die zich onderin het kasteel bevindt te bekijken en de kapel te bezoeken. Tot de nieuwe kerk werd gebouwd, diende de kapel als dorpskerk.
Jammer genoeg is de oorspronkelijke arcade met kerkklok verdwenen.
Het interieur van de kapel doet mij nogal denken aan Villa Kakelbont, en hoewel ik niet weet uit welke tijd de decoraties stammen, lijken ze mij niet romaans. Voor barok lijkt het mij te saai zonder blozende engeltjes; misschien iets uit de renaissance of de neo-periode?
Wie het weet mag het zeggen.
Voor wat meer foto’s van het kasteel en de kapel klik hier.

Praktische informatie (met dank aan Eduard van Boxtel) :
Voormalige kapel Saint-? (slotkapel) in Sercy, 12de eeuw, 2*

Voor onze eigen website klik hier.

Interieur van de kasteelkapel in Sercy

Geen opmerkingen:

Een reactie posten