zaterdag 26 januari 2013

Twee vliegen in één klap

Wij hoorden voor het eerst over Saint-Forgeuil (gemeente Bresse-sur-Grosne) van twee van onze gîtegasten, fanatieke fietsers, die lange fietstochten langs de Voie Verte en de bewegwijzerde “boucles” maakten.

De kerk van Saint-Forgeuil

Op een dag kwamen ze opgetogen terug van een tocht met de mededeling dat ze in Saint-Forgeuil nóg een tuilerie hadden gevonden. Wij kenden weliswaar al een aantal tuilerieën in de buurt, maar van deze hadden we nog nooit gehoord. Het bleek dat de eigenaar een Belg was, die ook geïnteresserd was in tuilerieën in de omgeving, en die gaf ons het adres van nog een paar oude steenfabriekjes in de buurt. Op le site sur l'Art Roman en Bourgogne vond ik een verwijzing naar een romaanse kerk gewijd aan Saint-Ferréol, hetgeen een goede reden was om nog maar eens naar Saint-Forgeuil te rijden.
De kerk bleek een piepklein rechthoekig gebouwtje te zijn, met een clocher zoals je ze vaak in de Provence ziet. Jammer genoeg kon je er niet omheen lopen, omdat aan beide zijden van de kerk woonhuizen stonden, waarbij de ruimte tussen kerk en huis was afgesloten met een hek. Het bleek dus onmogelijk om een fatsoenlijke overzichtsfoto van de kerk te maken.
Voor het altaar ligt een grafsteen, waarvan het opschrift onleesbaar is. De legende wil dat het de grafsteen is van een bisschop; meer waarschijnlijk is het de steen van de laatste Dame van Brancion, Fauquette de l'Épervière.
Ondanks dat hebben we toch weer een aardig kerkje aan onze eigen lijst toe kunnen voegen.
Voor wat meer foto’s van dit kerkje klik hier.

Praktische informatie (met dank aan Eduard van Boxtel) :
Kerk Saint-Ferréol in Saint-Forgeuil (Bresse-sur-Grosne), ?de eeuw, 0*

Voor onze eigen website klik hier.

Interieur van de kerk van Saint-Forgeuil

Geen opmerkingen:

Een reactie posten