zaterdag 29 juni 2013

De aanhouder wint

Eduard van Boxtel, de drijvende kracht achter Le site sur l'Art Roman en Bourgogne heeft een database met gebouwen die romaans zijn of zouden moeten zijn, maar niet al die bouwwerken staan op zijn site.

Is dat kleine raampje boven een kerkraam?
Die waar hij twijfels over heeft bijvoorbeeld, hebben in zijn systeem een vraagteken en worden pas op de site gezet als vast staat dat ze ook inderdaad bestaan. Naar aanleiding van een opmerking over de romaanse kerken binnen ons postcodegebied (71460, 34 gemeenten, en dus nog veel meer gehuchten) ontving ik een mail van hem, waaruit het volgende citaat :
"Confrançon is ook een vraagteken. Ik heb hier geen fotos van maar hij staat wel op de lijst van Alain Guerreau die ik je eerder stuurde. Het zou gaan om een kapel "comparable avec Ougy, Chazelle, ...." maar dat lijkt me sterk. Het zou een voormalige kerk zijn, nu een privegebouw. Geeft dat enig aanknopingspunt voor jou?".
Nou, niet echt dus. We rijden regelmatig door dit gehucht maar ons was nooit iets opgevallen. Op een dag reden we wat langzamer dan gewoonlijk door Confrançon heen, en schoten ook een paar zijstraten in het dorp in. Aan het eind van het plaatsje schoten we een man aan met de vraag of hij soms iets van een kerk in Confrançon wist, maar hij kende alleen de kerk in Cortevaix. We meldden dat bij het meldpunt romaanse kerken, en daarmee was de kous af. Dachten we.


Of dit soms?

Tot ik op zoek naar een héél andere kerk op weer een andere site stuitte, Observatoire du Patrimoine Religieux. Daar stonden meerdere kerken op waarnaar ik tot dan toe slechts één verwijzing had, en aangezien zowel van Boxtel als de OPR verwezen naar een kerk in Confrançon, leek het waarschijnlijk dat we die gewoon gemist hadden. Op een mooie dag stopten we er weer, en liepen systematisch alle straten af. Op de satellietfoto is goed te zien dat Confrançon weliswaar klein is, maar toch een fors aantal huizen telt. Daar kwam bij dat de OPR als staat van de kerk gaf "Vestige Ruine", en van Boxtel wist ook niets concreets te vertellen, dus ga maar zoeken, over muurtjes glurend, blaffende en mogelijk bijtende honden ontwijkend, en hopend ergens een hoop puin, of beter nog, wat overeind staande muren te vinden.....

De voormalige kerk van Confrançon
We hadden zo goed en zo kwaad als het ging bijna alle huizen en tuinen bekeken, op de laatste huizen aan de D14 richting Cortevaix na, toen Sue letterlijk bij het één na laatste huis in de gevel een klein raampje zag met een maria beeld erin en ik aan de andere gevel een nieuw vierkant raam ontwaarde dat in een mogelijk romaanse raamopening met ronde boog was geplaatst. Hadden we beet?
Toen ik de gevel die Sue had gezien, waar ook nog een grote deuropening in zat met een ronde boog op de foto zette, kwam de eigenares naar buiten. Uiteraard was de vrouw nieuwsgierig en misschien ook wel een beetje ongerust naar wat we bij haar huis uitspookten. Toen we haar echter vertelden dat we op zoek waren naar een voormalige kerk, ontdooide ze en bevestigde ze dat dit inderdaad dé kerk was. Het bleek dat het gebouw gesplitst was; zij bewoonde de rechter-, iemand anders de linkerhelft. Ze wist ook nog te vertellen dat de oorspronkelijke kerkklok in de kerk van Cortevaix stond opgesteld.
Is er nog iemand die niet gelooft dat de aanhouder wint?

Praktische informatie (met dank aan Eduard van Boxtel) :
Voormalige kerk (woonhuis) Saint-? in Confrançon (Cortevaix), 12de eeuw, 0*

Voor onze eigen website klik hier.

De klok van Confrançon in de kerk van Cortevaix

Geen opmerkingen:

Een reactie posten