Als je eigenaar bent van een gebouw dat op de monumentenlijst staat ben je verplicht om dat gebouw af en toe open te stellen voor het publiek. Daar mag je dan overigens wel entree voor heffen, en je kunt zelf kiezen wanner je opent.
|
Château en chapelle |
De overblijfselen van de oudste nog bestaande kerk in Cluny, de Saint-Odilon bijvoorbeeld, bevinden zich in een woonhuis. De eigenares heeft blijkbaar subsidie gehad voor de restauratie van die resten, en stelt haar vestibule waar nog een paar zuilen met kapitelen te zien zijn open voor het publiek op de internationale monumentendagen, tegen een bescheiden entree van 1 à 2 euro per persoon.
In het plaatsje
La Chapelle-de-Bragny ligt een kasteel dat in privé handen is, en binnen dat kasteel ligt een versterkte kapel, net zoiets als de kapel in Bezorney uit de vorige blog. Ook La Chapelle-de-Bragny was ooit een doyenné van de abdij van Cluny.
HDit château kent ook een beperkte openstelling. Het château én de kerk of kapel is 's middags geopend van 1 t/m 14 juli en van 1 t/m 30 september, tegen betaling van 4 euro per persoon.
|
De kapel |
Ik dacht in mijn onschuld, dat de plaats is vernoemd naar de kapel, maar dat blijkt niet het geval te zijn. De heren van Bragny hadden de familienaam de la Chapelle, en daar komt dan ook de naam van het plaatsje vandaan. De kerk is een fraai voorbeeld van vroeg romaanse architectuur. Naar alle waarschijnlijkheid is de kerk, waarvan alleen de absis nog staat, gebouwd door een Lombardische bouwmeester.
Karakteristiek zijn de bandes lombardes (boogfriezen) binnen en buiten en de frise de dents d'engrenage (zaagtand fries, vertaling van mezelf).
Omdat er in de middeleeuwen nogal wat conflicten werden uitgevochten tussen de diverse grondbezitters, zoals de heren de la Chapelle en de heren d'Huxelles-Brancion, is de kerk in die periode voorzien van een ommuring die de dorpelingen bescherming bood als de diverse heren de strijdbijl weer eens hadden opgegraven.
|
Boog- en zaagtandfries |
Enfin, ons plaatselijke leugenaartje (Le Journal de Saône-et-Loire) publiceert elke vrijdag een bijlage met een agenda van zaken die in de komende week in ons département te doen zijn. Ironisch genoeg heet die bijlage Samedi & Cie, en die naam stamt nog uit de tijd dat de bijlage op zaterdag uitkwam. We kopen die krant trouw elke vrijdag, en zodoende vond ik uit dat deze kapel, die zeer de moeite waard bleek te zijn, tijdelijk open was.
En van dat bezoek heb ik geen spijt gehad!
Voor wat meer foto's van het kasteel en de kapel,
klik hier.
Praktische informatie (met dank aan Eduard van Boxtel) :
Voormalige kapel Saint-? (slotkapel) in La Chapelle-de-Bragny, 11de eeuw, 3*
Voor onze eigen website
klik hier.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten