De toren en dekenij van de doyenné van Bezornay |
Langzaam kwam ik er achter, dat in onze directe omgeving nogal wat doyenné's zijn. Om er maar een paar te noemen: Saint-Hippolyte, Bezornay, Jalogny, Chazelle, Mazille... Die liggen allemaal in binnen een cirkel met een straal van ca. 15 km.
Nou is Wikipedia natuurlijk niet alleenzaligmakend, en toen ik weer op zo'n stuk R.K. beddengoed stootte in een boekje over Cluny, vond ik een logischer, tweede definitie. Daar stond in dat een dekenaat een agrarische eenheid is met het doel een abdij van agrarische produkten te voorzien. En dan lijkt het aantal dekenaten in de buurt van Cluny opeens zo gek nog niet.
In het gehucht Bezornay, vlak bij Saint-Vincent-des-Prés ligt zo'n doyenné. We waren er al eens langs gereden, en vonden niet veel meer dan een stuk verdedigingsmuur met een toren en een poort, en bij de ingang stond een bord met "verboden toegang, werk in uitvoering". Vanaf de ingang waren nog duidelijk de sleuven en de uitsparingen in de toren te zien waar ooit de opgetrokken valbrug in viel.
De muur met kantelen |
Deze constructie is ooit toegepast in Cluny III, binnen de kerk, en bestaat nu ook nog in de kerk van Semur-en-Brionnais. Deze wijsheid heb ik overigens niet van mezelf, maar is van mijn standaardbron afkomstig. Op zijn site staat trouwens een heel handig "glossaire" (woordenlijst), waar een groot aantal termen gebruikt in romaanse architectuur worden uitgelegd. Daarnaast heb ik zelf een geïllustreerde, Nederlandese vertaling van dit glossaire gemaakt.
Met enige trots kan ik vermelden, dat niet alleen mijn foto's inmiddels op de site staan, maar dat ook de definitie van doyenné iets is aangepast om het landbouwkarakter van zo'n dekenaat wat beter recht te doen.
Praktische informatie (met dank aan Eduard van Boxtel) :
Voormalige kapel (woonhuis) Saint-Pierre in Bezornay (Saint-Vincent-des-Prés), 11de eeuw, 3*
Voor onze eigen website klik hier.
De apsis van de kapel met twee verdiepingen |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten