zaterdag 10 augustus 2013

Nogmaals, twee vliegen in een klap

Pierreclos
Net als de kapel in de vorige blog staat deze bij een kasteel. Hoewel niet zo fraai gelegen als Berzé-le-Châtel, is het château van Pierreclos ook zeer de moeite waard, en niet alleen vanwege het kasteel. De los van het kasteel staande kapel is een juweeltje van romaanse kunst. Het kasteel ligt niet verder dan een kleine kilometer ten zuiden van het stadje.
Ook hier waren we al eerder geweest, jaren terug. Toen was je verplicht een rondleiding te nemen, en er zat ook een dégustation aan vast. Weliswaar zijn de caves (net als Berzé-le-Châtel verbouwt Pierreclos zijn eigen wijn) bijzonder mooi, maar wij waren niet echt onder de indruk van de wijn. Tegenwoordig (2013) hebben ze mijns inziens een beter systeem. Er is geen rondleiding meer, je kunt óf een entreekaartje kopen en jezelf rondleiden (€ 7.50), óf alleen voor de dégustation gaan (€ 3.00), óf een combinatie van deze twee opties nemen (€ 9.00).

De kapel
Nodeloos te zeggen dat wij voor optie 1 kozen. Ons eerste bezoek gold de kapel, die in de 19de eeuw van onder tot boven beschilderd is. Weliswaar zijn de romaanse kapitelen ook toen van een lik verf voorzien, maar de kleurstelling daarvan past goed bij de rest van de kapel. De kapitelen zijn bijzonder interessant, en tonen zowel bloemachtige motieven als dieren of mensen.
Van het kasteel zijn ook een aantal zalen te bezichtigen; de beklimming van de donjon en het uitzicht daar zijn zeer de moeite waard, evenals een rondgang door de caves. In de wapenkamer ligt een malienkolder (ik neem aan een replica) dat de bezoekers aan mogen trekken. Alleen het optillen van het ding gaf mij al bijna een hernia...

Voor een aantal foto's van Pierreclos, kapel en kasteel, klik hier.

Praktische informatie (met dank aan Eduard van Boxtel) :
Voormalige kapel Saint-? (slotkapel) in Pierreclos, 12de eeuw, 3*

Voor onze eigen website klik hier.

Enkele kapitelen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten