zaterdag 25 januari 2014

Versieringen (3)

Vanwege het onderwerp van deze blog is het noodzakelijk de foto's in groot formaat op het scherm te krijgen; dat kan door op de betreffende foto te klikken.
Foto 1 toont wat heel eenvoudige versieringen, aangebracht in de facade van de abdijkerk in Tournus.  De Lombardische boogfriezen, ondersteund door lisenen zijn duidelijk te zien; verder is in de gevel nog een fries aangebracht met een vlak zaagtandmotief, terwijl daaronder een uitstekend zaagtandmotief is gebruikt waarbij de zaagtanden loodrecht op de wand staan.

1. Saint-Philibert - Tournus
In een boekje over romaanse kerken vond ik eens een erg handige tip: ga je een kerk bekijken, neem dan een zaklantaarn en een verrekijker mee. Dat klink misschien een beetje vreemd, maar kryptes willen nogal eens erg donker zijn, en dan kun je een interessant kapiteel toch bekijken; hetzelfde geldt voor kapitelen die hoog in een kerk zitten. Met een verrekijker kun je die vaak net dichbij genoeg halen. Hoe het dan moet met hoge kapitelen in een donkere kerk, dat vermeldde de schrijver overigens niet. Zo'n verrekijker is trouwens ook handig bij hoge klokkentorens.

2. Saint-Philibert - Tournus
Foto 2 toont een aantal fraai gebeeldhouwde kolommen, drie met een spiraalmotief (op de hoeken) drie in de vorm van een menselijke figuur (op de bovenste verdieping, midden en op de rechterhoek). Verder vallen ook de modillons op door hun bijzondere vormgeving.

3. Saint-Philibert - Tournus
De versieringen op foto 3 zijn wat minder uitbundig, maar daarom niet minder interessant. Ook hier duidelijke bandes lombardes, maar vooral erg aardig zijn de kapitelen die de zuilen sieren, in de vorm van nogal verwrongen koppen. Voor zoiets is het toch de moeite waard in een redelijke zoomlens te investeren? Ik bereik (vind ik zelf) met een zoomlens van 18 -105 mm heel aardige resultaten.

Tournus is slechts 25 minuten met de auto vanaf La Tuilerie de Chazelle.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten