zaterdag 28 februari 2015

Vijf en een half jaar

Toen we hier net een beetje bekend begonnen te raken met romaanse kerken in de buurt stuitte ik op een foto in de lokale krant van de kerk van Perrecy-les-Forges.

Perrecy-les-Forges
Die ligt en goede drie kwartier rijden hier vandaan, dus bewaarden we die voor een later datum. Maar stel niet uit tot morgen…
Een paar jaar later, we hadden de kerk nog steeds niet bezocht, lazen we in dezelfde krant dat de kerk sinds april 2009 wegens bouwvalligheid gesloten was. Te laat dus!
Weer wat later kwamen we er achter dat één van de hoogtepunten van deze kerk, de narthex met een timpaan en fraaie kapitelen wél toegankelijk was voor het publiek.

Tijdens de restauratie
In september 2013 togen we dan toch maar naar Perrecy en bewonderden daar de narthex. Weliswaar konden we een blik naar binnen slaan, maar het schip mochten we niet in. Alles wat we zagen waren steigers en ladders.
Na weer bijna een jaar, rond augustus 2014, besloten we een e-mailtje te sturen naar de vereniging die zich belast had met de restauratie van de kerk. Op hun website had ik namelijk gelezen dat de kerk begin juli 2014 op het punt stond heropend te worden voor het publiek.

Na de restauratie
Dat soort “nieuws” hadden we vaker gehoord, en in de internetversie van het lokale krantje was niets te vinden over een feestelijke heropening, reden waarom we graag een bevestiging van het nieuw kregen.
Fransen zijn er doorgaans niet erg happig op om e-mails van vreemden te beantwoorden, en we waren dan ook plezierig verrast antwoord te krijgen: de kerk was inderdaad heropend op 8 juli 2014!
De tocht bleek meer dan de moeite waard. In de kerk was niet alleen een indrukwekkende hoeveelheid verschillend gedecoreerde imposten te zien; de kruising op zich was al meer dan de moeite waard, al was het alleen al door de imposante afmetingen. Al met al waren die bijna vijf en een half jaar door de restaurateurs zéér nuttig gebruikt!

De kruising
Voor een album over deze kerk, klik hier.

Ook veel dichterbij La Tuilerie de Chazelle zijn te kust en te keur fraaie romaanse kerken te vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten