zaterdag 9 maart 2013

Op zoek, maar waarnaar?

Cluny is niet alleen bekend om zijn abdij, of althans om wat daarvan over is. De collectie huizen uit de romaanse periode is zo niet de grootste, dan toch wel één van de grootste in Frankrijk.
De oude huizen in Cluny hadden op de eerste verdieping een soort gang langs de straat lopen, waarbij een rijkbewerkte raampartij uitzicht gaf op die straat.

4 Rue Joséphine Desbois

Van die zogenaamde claire-voies zijn er nog een aantal over, zowel in gevels als in musea. Een fraai ovezicht is te vinden op deze webpagina. Op weer een andere website is een kaartje te vinden met de locatie van de romaanse, gotische en gemengd romaans-gotische huizen in Cluny, en tenslotte is er nog een monumentenlijst van ingeschreven monumenten.
Op die laatste lijst stond een aantal zaken die ik niet kende, en de plattegrond gaf een aantal panden aan waar voorzover ik me herinnerde niets spectaculairs aan te bekennen was.
Aangezien we regelmatig (minimaal elke dinsdag en zaterdag) in het centrum van Cluny komen leek het geen gek idee om voor of na de lunch, net hoe het uitkwam, met de plattegrond in de hand de romaanse huizen op te sporen, en de zaken die we niet kenden van de monumentenlijst te vinden. Eén van de aardigste vondsten bleek een stukje claire-voie te zijn dat hoorde bij Rue de la Chanaise no's 1 en 3, een pand dat regelmatig opduikt in literatuur over romaanse huizen.

Hoek Rue Saint Mayeul en Rue de la Chanaise

Alleen in de Rue de la Chanaise no. 1 (no. 3 was onvindbaar) bleek niets te vinden te zijn van wat romaanse overblijfselen. Op zoek naar iets heel anders naderden we op een dag de Rue de la Chanaise vanaf de andere kant, de Rue Saint-Mayeul. En op die hoek vonden we wel degelijk iets dat bij het pand Rue de la Chanaise no. 1 had gehoord!
Onze tochten zijn inmiddels afgerond, en we hebben nu een heel aardig overzicht van wat Cluny aan romaans (en ook aan andere bouwstijlen) te bieden heeft. Uiteraard was niet alles even succesvol. Aan veel van de panden was aan de buitenkant niets meer te zien wat op romaanse architectuur wees; waarschijnlijk waren alleen wat binnenmuren nog romaans. Op de plaats waar ooit een romaans huis had gestaan (7 Petite Rue Lamartine) stond nu een .... openbaar toilet!


Een onvervalst romaans toilet!

Er bleef nog één ding over: mijn voornaamste contact op het gebied van romaanse architectuur wist van een oude boerderij in de buurt van de porte Saint-Odile. Boven op de muur naar de cour zouden een paar kapitelen afkomstig van Cluny III zijn ingemetseld. Hij kon zelfs een (zwart-wit) foto ophoesten, zodat ik wist waarnaar ik moest zoeken. Op een dag togen we dus naar de Porte Saint-Odile, maar hoe we ook zochten, de muur met de kapitelen bleef onvindbaar. Wel staat vlakbij de poort de nieuwbouw van twee scholen; het zou me niet verbazen als de muren inmiddels zijn afgebroken en de kapitelen een plaatsje hebben gevonden in een museum....

Onderstaande foto is van deze webpagina geplukt.

Voor wat hoogtepunten uit de romaanse periode in Cluny klik hier.

Praktische informatie (met dank aan Eduard van Boxtel) :
Maisons romanes in Cluny, 12de eeuw, 4*

Voor onze eigen website klik hier.



Ferme Saint-Odile

Geen opmerkingen:

Een reactie posten