zaterdag 2 maart 2013

De sleutel tot het raadsel

Als vervolg op een vorige blog over hetzelfde onderwerp kwamen we er via onze connecties binnen het Office de Tourisme al vrij snel achter wie de sleutel had van de kapel of kerk op het kerkhof van Saint-Gengoux. Dat bleek Monsier Gérard Mignot te zijn, een plaatselijke amateur historicus, die rondleidingen door het stadje organiseert en een paar publicaties over de geschiedenis van Saint-Gengoux op zijn naam heeft staan.

Het altaar

Toen we hem opbelden was een afspraak zó gemaakt, en een paar dagen later pikten we Gérard op bij het OT en reden we naar het kerkhof. Toen we eenmaal binnen stonden viel het geheel een beetje tegen. Er lagen twee grafstenen, waarvan één een opschrift had in waarschijnlijk gotisch schrift, er stond een oud altaar, en aan het muurwerk was verder nauwelijks iets te zien. Gérard had er zijn twijfels over of dit inderdaad de "oerkerk" van Saint-Gengoux is. Hij is zelf van mening dat het een kerk was die buiten de poorten van de stad lag, en mogelijk hoorde bij een leprozenkolonie. De oorspronkelijke kerk zou veel dichterbij de "nieuwe" kerk hebben gelegen. Alweer volgens Mignot was de kerk oorspronkelijk gewijd aan Sainte-Madeleine of Sainte-Magdalène, die volgens hem van bijzonder belang was voor lepralijders. Het restant van de kerk zou de eindkapel van de Heilige Maagd zijn, terwijl één van de transeptkapellen (beiden gesloopt) gewijd was aan Saint-Joseph.

Doopvont in het stadhuis van Saint-Gengoux

De kerk is afgebroken in 1806 en de stenen werden verdeeld onder de Jouvenceaux (zo heten de inwoners van Saint-Gengoux). Als tegenprestatie moesten die dan wel de westzijde van de kerk afsluiten met een muur en een vensteropening aanbrengen in de zuidwand. Het altaar werd van het koor naar de kapel verplaatst, en het doopvont heeft een plaatsje gevonden als bloembak in het stadhuis.
Eduard van Boxtel, die als een soort scheidsrechter fungeert in dit soort zaken, vond het hele verhaal in combinatie met de foto's blijkbaar dermate verontrustend, dat hij de kerk van zijn lijst van romaanse kerken in Saône-et-Loire heeft verwijderd. Wij hebben in elk geval weer wat opgestoken over de geschiedenis van deze boeiende streek!

Voor alle foto’s, klik hier.

Praktische informatie (met dank aan Eduard van Boxtel) :
Voormalige kerk of kapel Saint-Gengoul in Saint-Gengoux-le-National, 10de eeuw(?), 0*
Zoals uit het bovenstaande moge blijken, is deze informatie mogelijk achterhaald.

Voor onze eigen website klik hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten