zaterdag 7 september 2013

Oud, ouder, oudst

Dit voorjaar werden de bevolking van Cluny en andere belangstellenden in de gelegenheid gesteld een kijkje te nemen bij de recente vondsten in de voormalige abdij van Cluny. Daar wordt sinds jaar en dag gewerkt door een groot team archeologen, die proberen meer te ontdekken van de resten van Cluny III, de immens grote abdijkerk, gesloopt begin 1800.

Grand portail - Musée Ochier Cluny
Hoewel geen deel van bovengenoemde rondleiding was het bij elkaar puzzelen van kleine stukjes van het "Grand Portail" één van de opgaven van de voorgaande jaren. Het portaal, ooit en van de hoogtepunten van romaanse beeldhouwkunst, werd opgeblazen in 1810, en wat er nog van bij elkaar gesprokkeld kon worden is nu te zien in het Musée Ochier in Cluny.
De rondleiding van dit jaar legde de nadruk op de ontdekking van het lavabo (een overdekte ruimte met de handwasbekkens voor de monniken - gebruikt vóór de dienst) en van het voetstuk van het altaar in het sanctuarium van Cluny II, de voorganger van de veel grotere kerk Cluny III.

Petit cloître - Ensam Cluny
Op de foto is een gang te zien die het "petit cloître" wordt genoemd. Dit is de voormalige 18de eeuwse kapittelzaal, aan de zijkant waarvan een aantal zuilen van de middeleeuwse kapittelzaal zijn gevonden (de inhammen rechts). Achter het hekwerk, aan het eind van de gang, ligt het sanctuarium van Cluny II.
Dit sanctuarium bevatte ooit enkele relekwieën van de apostelen Sint Pieter en Sint Paul, waarnaar de kerk dan ook vernoemd is. De resten van deze apostelen, die een grote rol spelen in de rooms-katholieke geloofsbeleving, zorgden ervoor dat Cluny uitgroeide tot een zéér belengrijk bedevaartsoord.

Sanctuaire Cluny II
Verder legde de rondleider (de administrateur, het opperhoofd van de archeologen) nogal wat nadruk op de wrijving die er bestond en nog bestaat tussen de Rijksmonumentendienst enerzijds en de gemeente Cluny, de Haras (rijkspaardenfokkerij) en de Ensam (zéér prestizieuse universiteit) anderszijds, en hoe die schermutselingen opgelost worden door schipperen en geven en nemen van beide zijden. Al deze instanties beheren of gebruiken namelijk een deel van Cluny III. Als ons poldermodel inmiddels niet nogal wat averij had opgelopen, was dat mischien een goed voorbeeld geweest om dit soort conflicten op te lossen...

Lavabo - Cluny

Geen opmerkingen:

Een reactie posten