zaterdag 2 november 2013

Een onverwachte vondst


Onlangs waren we in Bonnay, waar een maker van houten miniaturen residentie houdt. Niet alleen maakt hij piepkleine houten speeltjes en dingetjes die in de 60-er jaren populair waren voor in een letterbak; hij heeft bij zijn werkplaats ook nog een uitgebreid museum(pje) waar hij tentoonstelt wat hij in de afgelopen jaren voor de verkoop heeft gefabriceerd. Hij bewaart van alles wat hij ooit maakte één exemplaar voor dit museum.

Alles beweegt!

Eén van de aardigste dingen die hij op dit moment nog in de verkoop heeft is een houten werkbankje van slechts een paar cm hoog, waarvan de bankschroef ook echt open en dicht draait. Daarnaast heeft hij een grote collectie speeldozen, een draaimolen, een klok (waaraan het enige onderdeel dat niet van hout is de glazen omhulling is die het stof tegen houdt), een kast met héél veel deurtjes die een beroep als opschrift hebben; als je zo'n deurtje openmaakt komt bijvoorbeeld een vioolbouwer in actie, enz. enz.
Een bezoek aan dit museum is méér dan de moeite waard, en om een indruk te krijgen van het werk van Joël en Maryse Dedianne, klik hier.

De oude klokkentoren links in beeld

Aan één van de wanden in het museum hangen een aantal informatieborden over Bonnay en omgeving. En daar viel mijn oog toevallig op de foto van een stukje muur in opus spicatum, het enige wat nog rest van de oude romaanse kerk. En daarnaast hing een vergroting van een ansichtkaart van de klokkentoren van die kerk naast de nieuwe kerk, die blijkbaar tot 1935 heeft bestaan.
Ik ben er nu werkelijk 100 % van overtuigd dat het stukje muur waar ik in het verleden een blog over schreef, echt bij een kerk heeft gehoord!

Bonnay ligt op fietsafstand van La Tuilerie de Chazelle.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten