zaterdag 7 mei 2016

Cluny, farinier, een bonus

Naast de eerst genoemde acht kapitelen zijn er nog enkele andere zaken te bewonderen in de farinier.

Detail van het marmeren altaarblad
Het marmeren altaarblad is dáár ongeveer opgesteld waar het t.o.v. de acht kapitelen in het koor ook stond, er zijn wat vitrines met resten van diverse kapitelen, nog wat complete kapitelen, en de resten van de clôture van het koor van de monniken is tentoongesteld. Daarnaast valt er ook een maquette van een deel van Cluny III te bewonderen.

Kapitelen en altaarblad
Uit voorgenoemde zaken heb ik een bescheiden keuze gemaakt; deze blog is uiteindelijk niet bedoeld een volledige catalogus te zijn van de farinier in Cluny.
Naast de farinier is er overigens meer te zien in de voormalige abdij. Het enige deel dat nog min of meer in tact is van de abdijkerk, het grote transept, is het bekijken meer dan waard.

Clôture
In het Palais du Pape Gélase (de entree tot de abdij) zijn nog wat stukken tentoongesteld, en daar is ook een interessante 3D-film over Cluny III te zien.
Kortom, de abdij is een bezoek meer dan waard.Wat overigens ook wel goed is om te weten is dat het kaartje voor de abdij ook toegang geeft tot het Musée Ochier in het Palais de Jean Bourbon (op een steenworp afstand van de abdij ingang).

Maquette
Maar daarover in een volgende blog meer.
Klik hier voor een keus uit de overige zaken in de farinier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten