zaterdag 14 mei 2016

Cluny, Musée d'Ochier

In het Palais de Jean de Bourbon, vlakbij de abdij, is het Musée Ochier gevestigd, officieel het Musée d'Art et d'Archéologie.

Claire-voie "des Vendanges" - Rue du Merle / Rue Joséphine Desbois
Hoewel dit museum nauw gelieerd is aan de abdij heeft het meer te bieden dan resten die afkomstig zijn uit opgravingen op de abdijgronden.

Claire-voie "des Vendanges" - Musée Ochier
In Cluny zijn een aantal romaanse huizen te vinden waar nog resten van romaanse claire-voies zijn te vinden; dit zijn vaak fraai versierde raam-galerijen op de eerste verdieping van middeleeuwse woonhuizen.

Claire-voie "des Vendanges" - Musée Ochier
Een aantal van dit soort gebouwen is inmiddels afgebroken (o.a. vanwege stadsvernieuwingen); de oorspronkelijke claire-voies zijn in enkele gevallen hergebruikt in andere huizen, naar elders getransporteerd (o.a. de V.S.) of in het Musée Ochier terecht gekomen.

Animatie Grand portail Cluny III - Musée Ochier
In de hoofdstraat van Cluny (Hoek Rue du Merle no. 1 en Rue Joséphine Desbois no. 2) staat zo'n huis. De oorspronkelijke claire-voie "Des Vendanges" is voor zover mogelijk op de oorspronkelijke plek van de raampartijen geschilderd; de overblijfselen hiervan (de fries die de zuilen ondersteunt is het meest compleet) staan in het museum en zijn de moeite van een bezoek meer dan waard.

Fries Narthex Cluny III - Musée Ochier
Naast een aantal claire-voies en kleinere restanten van Cluny III zijn enkele andere hoogtepunten uit het museum een deel van de fries uit de narthex van Cluny III, en de schamele resten van het timpaan van het hoofdportaal van de abbatiale.
De resten van de fries zijn in bijzonder goede staat, en geven een goed beeld van de versieringen gebruikt in Cluny III.

Resten Grand portail Cluny III - Musée Ochier
Het portaal is opgeblazen, en wat er rest zijn wat fragmenten die op ingenieuze wijze zijn aangebracht op een achtergrond die het portaal voorstelt. Niet alle stukken van het portaal in Ochier zijn overigens echt; enkele min of meer complete delen zijn te vinden in diverse musea in Frankrijk (het Louvre, het Parijse Hôtel de Cluny) en de stukken die het Musée Ochier tentoonstelt zijn in die gevallen replica.

Deel van een claire-voie - Musée Ochier
De toegangskaartjes tot de abdij geven ook toegang tot het museum, dat bij een bezoek aan Cluny zeker niet mag ontbreken.
Klik hier voor een redelijk compleet overzicht van wat het museum te bieden heeft.

Voor onze eigen website klik hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten