zaterdag 28 mei 2016

De kerk en priorij van Chenôves

Saint-Blaise - Chenôves
Al weer een aantal jaren terug ben ik op zoek geweest naar de mogelijke resten van een priorij in Chenôves. De kerk van Chenôves kende ik al wel, hoewel die altijd op slot leek te zijn, maar waar die priorij lag (als daar überhaupt nog iets van over was) bleef een raadsel. Een tijdje terug was het weer eens tijd voor een inventarisatie van nog openstaande zaken met van Boxtel, en die kwam met de volgende suggestie.

De kerk gezien vanaf de parvis
Tegen de westzijde van het schip van de Saint-Blaise was een iets hoger gebouw te zien. Dat was mogelijk een deel van de priorij.
Het probleem met de Saint-Blaise is dat die alleen toegankelijk is vanaf één zijde. De parvis, als je die zo mag noemen is betrekkelijk klein, en de kerk wordt verder omringd door woongebouwen of boerderijen, zodat je om een glimp op te vangen van de west- of noordzijde óf een aantal paden af moet die langs en door wijngaarden lopen, óf je met gevaar voor eigen leven onder prikkeldraad door een weiland met manshoog gras in moet.

De zuidgevel van de aanbouw vanaf de parvis
En zelfs dan kun je nergens vlakbij komen, waarbij ook nog een deel van de kerk wordt afgeschermd door struiken en bomen.
Op een mooie ochtend, waarop de mairie van Chenôves ook nog open was, togen we weer richting Chenôves. Door ervaring wijs geworden gingen we niet meteen naar de mairie toe, maar probeerden we eerst de kerk zelf nog maar eens.

De noordgevel van de aanbouw vanuit het weiland
En ja, de deur naar de kerk (het zuidportaal) bleek open. Jammer genoeg was de deur aan de noordzijde op slot, en ook bij de belendende panden leek niemand thuis te zijn en waren alle hekken op slot. Ook de rondgang via de wijngaarden en de kruip-door sluip-door tocht door het weiland leverde niets op.

Kerk interieur
Gelukkig vonden we in de kerk zelf nog een boog aan weerszijden waarvan nog een stuk steenwerk in visgraatverband (opus spicatum) te zien was. De rit naar Chenôves was dus toch niet helemaal vergeefs geweest!
Voor onze eigen website klik hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten