zaterdag 31 januari 2015

Het Handboek voor de Soldaat

Het handboek voor de soldaat
Toen we de kerk in Jambles bekeken kwam opeens een credo uit het onvolprezen “Handboek voor de Soldaat” boven drijven. Niet dat ik een groot fan van dat boek was; integendeel. Maar de nogal obligate onzin die er over diverse onderwerpen werd uitgekraamd, en de dooddoeners die erin stonden waren soms wel vermakelijk. Een van die laatste (het is geen woordelijk citaat overigens) ging in de trant van “Een soldaat mag pas als gesneuveld worden opgegeven als het hoofd daadwerkelijk van de romp is gescheiden”. Ja, zo lust ik er nog wel een paar. “Argus luistert mee” over Russische spionnen die hun oor te luisteren legden (de Russen waren toen nog onze enige echte vijanden) was er ook zo een die is blijven hangen en dan nog het onvergetelijke “Waarnemen is zien zonder gezien te worden”. Op die laatste heeft een Generaal Buiten Dienst ongetwijfeld dagen zitten broeden. En toch was het die kreet die boven kwam drijven. Wat heeft dit soort onzin met romaanse kerken te maken? Niet veel, maar…

Het altaar vanuit de kapel - Jambles
De kerk in Jambles heeft een aparte kapel voor de Seigneur (de landheer), en die kapel heeft een wand als afscheiding van de ruimte waar het altaar staat. In die wand is echter een schuine opening uitgespaard, die zicht geeft op het altaar, maar niet op de rest van de kerk. Zodoende kon de landheer de verrichtingen bij het altaar volgen zonder dat het klootjesvolk in de kerk hem in de smiezen kon houden. Zien zonder gezien te worden, dus!

De kapel vanaf het altaar - Jambles
Ik ben al vaker zo’n opening in een kapelwand tegen gekomen (o.a. in Cruzille, althans iets dat er verdacht veel op leek), maar wist niet waar die toe diende. Nu wel dus!

Een soortgelijke opening - Cruzille
Hier vindt u de link naar de website van La Tuilerie de Chazelle .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten