zaterdag 10 november 2012

Een hardnekkig misverstand mijnerzijds

Als we naar Cluny gaan, en dat is zeker twee maal per week het geval, komen we altijd door het dorpje Massilly. En we passeren dan ook elke keer het bordje “Eglise Romane”.

De kerk van Massilly

De kerk ligt bovenop een heuvel, en toen we daar een keer waren wezen kijken (rond 2006), waren we niet echt onder de indruk van de kerk. Maar goed, wat gedrukt staat is waar, en dit was dus een, blijkbaar weinig interessante, romaanse kerk.
Omdat die kerk niet genoemd werd op le site sur l'Art Roman en Bourgogne, en omdat ik er niet opnieuw op gewezen wilde worden dat ik het bij het verkeerde eind had, zocht ik de kerk op in Google. De kerk dateert uit 1856, en is gebouwd in de buurt van de verdwenen, waarschijnlijk romaanse, Saint-Denis. Bleef uiteraard het raadsel waarom er een bordje “Eglise Romane” aan de weg stond. Een paar weken na de ontdekking van het bouwjaar van de kerk ging mij, bij het passeren van het bordje voor de 200142-ste keer, opeens een licht op.

De bewegwijzering in Massilly

Aan de ene kant van de weg stonden, onder elkaar, drie borden: “Flagy”, “Salornay / Guye” en “Eglise Romane”; aan de andere kant stonden er twee: “Flagy” en “Eglise Romane”.
Het bordje verwees blijkbaar helemaal niet naar de kerk van Masilly, maar (naar alle waarschijnlijkheid) naar het dichtbijgelegen dorpje Flagy! En dat figureerde wel degelijk in Eduards onvolprezen lijst van romaanse kerken, weliswaar toen nog zonder foto’s.
De volgende actie was snel ondernomen. Op de terugweg van Cluny volgden we het bordje “Flagy”, en bingo, daar bevond zich wel degelijk een aardig romaans kerkje.
Inmiddels heeft Eduard zijn bladzijde over Flagy ook verlucht met enkele van mijn foto’s.
Dat het mij ongeveer zeven jaar heeft gekost om er achter te komen dat het bewuste bordje NIET naar de kerk van Massilly, maar naar die van Flagy verwees, geeft echter wel te denken...

Voor wat meer foto’s van deze kerk klik hier.

Praktische informatie (met dank aan Eduard van Boxtel) :
erk Saint-Thibaud in Flagy, 12de eeuw, 3*

Voor onze eigen website klik hier.

De kerk van Flagy

Geen opmerkingen:

Een reactie posten