zaterdag 18 juli 2015

Herbezoek

Om redenen die te ingewikkeld zijn om uit leggen (de voornaamste was nieuwsgierigheid) besloten we om de Eglise Notre-Dame-de-l'Assomption in Gourdon nog eens opnieuw te bekijken.

Luxure (wellust)
De eerste keer dat ik van deze kerk hoorde was jaren terug, toen een paar Schotten die hier een gîte huurden vertelden dat ze naar Gourdon wilden omdat daar zo'n bijzondere kerk stond. Ook wij bezochten die kerk in 2007 voor het eerst.
Eén van de zaken die dit keer op het programma stond was het vastleggen van de kapitelen, waarvan er een kleine honderd aanwezig zijn, en waarvan ik er slechts 17 had gefotografeerd. Op een mooie, zonnige dag pakten we de picknickspullen in de auto en reden naar Gourdon.

Monstres anguipèdes (onderlijf heeft de vorm van een slang)
Mijn vaste bron meldde: " In Gourdon zijn het vooral groepen van primitieve kapitelen met veel op elkaar lijkende leeuwen, monsters, koppen en bladmotieven, met her en der een enkele menselijke figuur.".

Dat klopte inderdaad, hoewel er ook een handvol kapitelen zijn met bekende thema's, zoals enkele van de hoofdzonden of andere ondeugden; wellust, verleiding, hebzucht, laster, losbandigheid.

Monstres léonins à face humaine (leeuwachtigen met menselijk gezicht)
Deze informatie, en waar de betreffende kapitelen te vinden zijn vond ik in een foldertje dat in de kerk lag. Naast deze kapitelen heeft de kerk ook een aantal fraaie fresco's of overblijfselen daarvan. De kerk is erg licht, wat het bekijken van de diverse decoraties erg vergemakkelijkt.
Ook de buitenzijde van de kerk heeft aardig wat beeldhouwwerk, zoals een grote hoeveelheid modillons met geometrische thema's, maar ook met menselijke koppen, dierenkoppen, plantaardige motieven, houtkrul motief, enz.

Modillons
Zelfs de ondersteuningen van de daklijst van de klokkentoren (1889!) zijn rijkversierd.
Na een goede drie kwartier rond gekeken te hebben zetten we ons tafeltje en kampeerstoelen op in de schaduw van de kerk en genoten we van onze welverdiende picknick. Thuisgekomen had ik daarna nog een aardige klus aan het bewerken van tussen de 150 en 200 foto's. En dan merk je, dat in je ijver om alles systematisch te fotograferen twee kapitelen, in een hoog raam boven de ingang van de kerk, hebt overgeslagen!

Daklijst klokkentoren
Klik hier voor de website van La Tuilerie de Chazelle.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten