zaterdag 2 augustus 2014

De balans opmaken

Zoals al eerder gemeld wordt het zo langzamerhand tijd om de balans van de romaanse kerken in 71 op te maken. Om het zoeken wat te vergemakkelijken, heb ik een uitgeklede versie van de interactieve kaart gemaakt, met openingstijden en het telefoonnummer van de mairie.
 
Romaanse kerken rondom Chagny
Wat er nu nog openstaat is te overzien. Het gaat om een aantal 3-sterrenkerken waarvan ik het interieur nog niet heb gezien, een enkele 2-sterrenkerk waarvoor hetzelfde geldt, en dan is er nog een aardige voorraad kerken, kapellen of gebouwen waar nog geen waardering aan hangt. Plus natuurlijk een enkele 3-sterren of 2-sterren kerk die ik gewoon nog niet heb “gedaan”. De grootste hoeveelheid onbekende kerken lag rondom Chagny. Daar hebben we intussen een aardige bres in geslagen. Het eerste kaartje toont alle kerken in dit gebied, de tweede de status van vandaag. Hoewel het beeld iets vertekend is, omdat ik een enkele kerk verwijderd heb van de “nog te bezoeken” kaart omdat elke informatie over waar die kerk (of wat daar nog van over is) in een dorp te vinden is ontbreekt. Het gaat dan om een waarschijnlijk volledig gesloopte kerk, of een kerk die mogelijk nog herkenbaar is aan een raampje van een huis, maar welk huis?

Romaanse kerken (nog te zien) rondom Chagny
De kwalitatieve oogst van de laatste sessie was magertjes. Het ging om (in volgorde van “bezichtiging”):
1. Givry, Cellier aux moines, een gebouw dat weliswaar vindbaar was, maar op een groot privéterrein ligt, en dus niet van dichtbij te bekijken was;
2. Fontaines, de dorpskerk, sleutel bleek niet bij de mairie te liggen, maar daar wilden ze wel bellen naar de sleutelbeheerder. Dit bleek de enige kerk te zijn die te bezichtigen was, hoewel met nauwelijks herkenbare romaanse resten. Werd na dit bezoek op 1 ster gezet.

Fontaines : resten van een romaanse kapel
3. Fontaines, kapel. Bij de mairie wisten ze waar die lag. Het bleek privébezit te zijn en achter een muur te liggen.
4. Rully, het château. Weliswaar te bezichtigen, maar alleen de donjon is stamt uit de romaanse periode. En om daar nou € 8 entree te voor betalen…
5. Agneux (Rully), kapel. Ook deze lag op privéterrein, en dus niet te bezichtigen.
6. Maizières, gebouw van een voormalige abdij. Alle gebouwen waren onzichtbaar door een hoge stenen muur en dichte metalen hekken.

Maizières : muur rondom de abdij?
7. Saint-Loup-de-la-Salle, 3-sterren kerk die ik niet kende. Jammer genoeg was die gesloten, dus die blijft voorlopig nog even op de kaart staan als nog te bezoeken.
Op het kaartje met alle kerken staan verder nog :
Lang geleden bezichtigd : Germolles, Chagny, Farges-lès-Chalon, La Loyere, Lessard-le-National, Bouzeron, Mellecey, Touches.
Afgedaan als niet de moeite van het zoeken waard : Saint-Martin-sous-Montaigu.
Bewaard voor een andere keer : Remigny, Chaudenay, Saint-Loup-de-la-Salle (interieur), Mellecey (interieur).
Dus langzaam maar zeker komen we er wel!

Saint-Loup-de-la-Salle
Ontegenzeglijk complete romaanse kerken zijn er, te kust en te keur, overigens te vinden op een steenworp afstand van La Tuilerie de Chazelle.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten