zaterdag 16 augustus 2014

Rondom Chagny

Tussen Givry en Chagny
In mijn vorige blog meldde ik al dat de kerken en gebouwen rondom Chagny die we bij de vorige speurtocht bezochten niet erg spectaculair waren. Dat gezegd hebbende, de omgeving van Chagny is bijzonder mooi, deels gelegen in de wijngaarden van de Chalonnais, al tegen de Côte d’Or aan.
En omdat deze blog niet noodzakelijkerwijs over de “grote” kerken gaat, wil ik toch nog even op die tocht terugkomen.







De “Cellier aux moines” in Givry bijvoorbeeld kijkt uit over de wijngaarden, die waarschijnlijk bij dit domaine behoren. Zeker is dat niet, omdat er in de wijngebieden voor zover wij weten niet of nauwelijks is herverkaveld. En dat is natuurlijk ook wel logisch; elk stukje grond hier heeft zijn eigen karakteristieken, en het ene stuk kan een Grand Cru opleveren, terwijl de buurman het moet doen met een 1er Cru. Een stuk wijngaard is wat anders dan een stuk weiland in de Nederlandse polders.

Aan het werk in de wijngaarden bij Givry

Het Château de Rully is niet alleen een middeleeuwse burcht, maar ook een wijn château. Het is bijzonder fraai gelegen temidden van de wijngaarden.
Het kasteel is in juli en augustus op individuele basis (tegen betaling) te bezichtigen.

Het kasteel van Rully temidden van de wijngaarden
Vlakbij Rully ligt het gehucht Agneux, waar zich op privéterrein een kapel bevindt. Weliswaar is die kapel niet te bezichtigen, maar als je er toch in de buurt bent, kun je er altijd even langs tuffen. Agneux is overigens niet makkelijk te vinden, aangebouwd als het is aan Rully.

De kapel in Agneux
Op doorreis vanuit het zuiden naar Chagny of Beaune kom je door Fontaines heen. En daar, op een van de eerste straathoeken, is ook nog een kapel te vinden, die bijna aangebouwd is tegen het huis van de eigenaar. Nogmaals, geen spectaculaire gebouwen met indrukwekkende facades, maar wie het kleine niet eert….

De kapel in Fontaines
Ontegenzeglijk complete romaanse kerken zijn er, te kust en te keur, overigens te vinden op een steenworp afstand van La Tuilerie de Chazelle.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten